Neuvottelukunta
Braille-neuvottelukunta
Pistekirjoituksen ja näkövammaisten oppimateriaalien asiantuntijaelimenä toimii Braillen mukaan nimitetty Braille-neuvottelukunta.
Opetus- ja kulttuuriministeriö asettaa Braille-neuvottelukunnan ja määrää sen puheenjohtajan neljäksi vuodeksi kerrallaan. Neuvottelukuntaan kuuluu puheenjohtajan lisäksi enintään kuusi jäsentä. Sihteerinä toimii Näkövammaisten kirjaston nimeämä virkamies.
Neuvottelukunnassa tulee olla näkövammaispedagogiikan, opetussektorin, piste- ja äänikirjatuotannon sekä kielenhuollon edustus.
Braille-neuvottelukunnan toimikausi on neljä vuotta. Nykyinen kausi on 1.5.2018–30.4.2022.
Braille-neuvottelukunta asetetaan Näkövammaisten kirjastosta annetun asetuksen (639/1996) 11 §:n nojalla.
Tehtävät
Braille-neuvottelukunta
- antaa suosituksia pistekirjoituksen merkintätavoista kansainvälistä kehitystä seuraten.
- laatii tarvittavia ohjekirjoja pistekirjojen ja äänikirjojen käyttäjille ja tekijöille sekä heikkonäköisten oppimateriaalien tuottajille.
- antaa suosituksia sokeiden ja heikkonäköisten oppimateriaalien yleisistä toimituksellisista ja pedagogisista suuntaviivoista.
- tekee aloitteita ja esityksiä toimialaansa liittyvistä asioista.
Toiminta
Braille-neuvottelukunta kokoontuu kolmesta viiteen kertaa vuodessa. Asioita esityslistalle voi ehdottaa kirjoittamalla aloite osoitteeseen braille@celia.fi.
Braille-neuvottelukunnan jäsenet seuraavat pistekirjoitukseen ja muuhun sokeiden ja heikkonäköisten tiedonsaantiin liittyvää kansainvälistä kehitystä. Pohjoismaiset Braille-neuvottelukunnat tekevät tiivistä yhteistyötä.
Braille-neuvottelukunta julkaisee pistekirjoitukseen liittyvää Pisteet 2000 -sarjaa.